Ontslag indienen

Ontslag indienen

Hoe kun je het beste je ontslag indienen?

Ontslag nemen is een belangrijke beslissing met mogelijk zwaarwegende gevolgen. Hoe pak je dat aan? En waar moet je allemaal rekening mee houden?

Beginnen bij het begin: neem je besluit niet te lichtvaardig

Ontslag nemen is vaak een emotioneel besluit. Daarom is het belangrijk om afstand te nemen. Stel jezelf een aantal kritische vragen. Welke impact heeft je besluit? Hoe beïnvloedt het je carrière, en wat verandert er aan je privésituatie? Is er een andere oplossing, zoals bijvoorbeeld meer salaris? Als je er na al die overwegingen nog steeds van overtuigd bent dat je ontslag moet nemen, dan is het tijd om actie te gaan ondernemen.

Juridische kaders en beperkingen

Tussen droom en daad staan soms praktische bezwaren in de weg. Want: mág je eigenlijk wel ontslag nemen? Er zijn drie mogelijkheden.

  1. Als je een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde duur hebt, dan is het toegestaan die te stoppen. Je moet wel de wettelijke opzegtermijn in acht nemen.
  2. Heb je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur of ten behoeve van een helder gedefinieerde opdracht, dan ligt het minder eenvoudig. Bij oude overeenkomsten geldt dat je ze enkel binnen de proefperiode mag beëindigen. In alle andere gevallen kun je ze enkel opzeggen binnen de eerste helft van de looptijd van het contract (hierbij geldt een maximumperiode van zes maanden). Uitzonderingen zijn slechts mogelijk omwille van dringende redenen.
  3. Indien je nog in je proeftijd zit, kun je als arbeider zonder opzegtermijn ontslag nemen. Daarvoor moet wel de proeftijd minimaal één week duren. Bediendes moeten een opzegtermijn van één week hanteren, bij een proeftijd vanaf ten minste één maand.
Volgende stap: je baas mondeling inlichten

Als je het besluit hebt genomen om ontslag te nemen, is het usance om dat eerst aan je baas te vertellen, in persoon.

Het is vaak een spannend moment. Daarom moet je je goed voorbereiden. Bedenk wat je wilt vertellen en houd er rekening mee dat je superieur ook wat terug zal zeggen. Wat vertel je als hij er meer over wil weten? En hoe ga je ermee om als hij je vraagt je beslissing te heroverwegen?

Tracht in vriendschappelijke termen afscheid te nemen. Zo loop je geen nevenschade op door je besluit. Bovendien kun je er zelfs van profiteren, via een goede referentie. Probeer je besluit dus op positieve gronden te motiveren, en houd eventuele negatieve ervaringen op je huidige baan er zoveel mogelijk buiten.

De ontslagbrief

Het is het beste om je ontslag schriftelijk te bevestigen met een ontslagbrief. Houd rekening met je opzegtermijn. Is die onduidelijk, dan kun je het beste advies inwinnen bij je vakbondsvertegenwoordiger. HR inschakelen is een minder goede optie, zeker niet als je jouw ontslagplannen nog niet publiek wilt maken.

Opzegtermijn nuttig invullen

Tijdens je opzegperiode mag je al op zoek naar een nieuwe baan als je die nog niet hebt gevonden voordat je ontslag nam. In totaal mag je daar één hele dag of twee halve dagen aan besteden.

E-mail updates

Ontvang de nieuwste vacatures in jouw mailbox.

Cv Online

Word eenvoudig gevonden door werkgevers in jouw streek.

Zoekgeschiedenis

Bewaar het overzicht van jouw zoekopdrachten en sollicitaties.

Favorieten

Bewaar al jouw favoriete vacatures.