Opzegtermijn

Opzegtermijn

Er is altijd veel verwarring over de opzegtermijn bij banen, met name wanneer die precies in gaat. Wanneer je een arbeidsovereenkomst hebt voor onbepaalde duur, dan start het opzegtermijn op het moment dat je je ontslag indient bij je werkgever. Er is sprake van een opzegtermijn omdat je niet zomaar weg kan blijven op je werk, je werkgever rekent namelijk op je. In de tussentijd dat jij je baan hebt opgezegd en je je werk aan het afronden bent, heeft de werkgever nog de tijd om een vervanger voor jou te vinden.

Hoe dien je ontslag in?

Er zijn drie vormen waarop je als werknemer de mogelijkheid hebt om ontslag in te dienen:

  1. Je stuurt een aangetekende brief naar je werkgever. De inhoud gaat dan in op de derde werkdag na verzending.
  2. Je stuurt een brief naar je werkgever die je laat tekenen voor ontvangst. De inhoud gaat in bij overhandiging van de brief.
  3. Een dure mogelijkheid is om een gerechtsdeurwaarder naar je werkgever te sturen. De inhoud gaat in bij overhandiging. Deze vorming van het ontslag indienen wordt vrij weinig gebruikt.

Voor 1 januari 2014 gold dat de ontslagdatum per manier verschilde. Zo was de opzeg bij een aangetekende brief geldig na de derde dag na de postdatum en ging het in op de dag na ontvangst. Bij ontslag dat via een brief die getekend moet worden door de werkgever duurde het één dag, net als wanneer je een gerechtsdeurwaarder naar je werkgever stuurde. Nu geldt er voor alle manieren één datum dat de opzegperiode ingaat, namelijk de eerstvolgende maandag die volgt op ontvangst van het ontslag.

Voorbeelden van het ingaan van het opzegtermijn

Om het wat te verduidelijken, hebben we een aantal voorbeelden op een rijtje gezet wanneer het opzegtermijn precies in kan gaan:

  1. Wanneer je op woensdag 28 oktober een brief overhandigt met je ontslag en het wordt die dag getekend, dan gaat je opzegperiode in op maandag 2 november.
  2. Verstuur je een aangetekende brief op dinsdag 27 oktober, dan gaat je opzegperiode in op maandag 2 november.
  3. Je geeft je ontslag via aangetekende brief, verstuurd op dindsdag 13 februari : je opzegperiode gaat in op maandag 20 februari.
  4. - Verstuur je een aangetekende brief op donderdag 29 oktober, dan gaat je ontslag pas in op maandag 9 november. Dit komt omdat er 3 werkdagen meegerekend moeten worden bij een aangetekende brief, dus de inhoud gaat in op maandag 2 november (zaterdag meegerekend als werkdag) en dan kan de opzegperiode pas de maandag daarop ingaan.

E-mail updates

Ontvang de nieuwste vacatures in jouw mailbox.

Cv Online

Word eenvoudig gevonden door werkgevers in jouw streek.

Zoekgeschiedenis

Bewaar het overzicht van jouw zoekopdrachten en sollicitaties.

Favorieten

Bewaar al jouw favoriete vacatures.